Lindenkruis

Lindenkruis

Eigentijds wonen in hartje Maastricht

In de Maastrichtse binnenstad ontstaat Lindenkruis. Een eigentijds woongebied dat naadloos past in de succesvolle Maastrichtse traditie van stadsvernieuwing: stijlvol, ingetogen en duurzaam. En met een scherp oog voor kwaliteit van architectuur en openbare ruimte, dat tot uitdrukking komt in de detaillering van de woningen, hoven en pleintjes.

Dit nieuwe, duurzame woongebied biedt plaats aan zo’n 170 stadswoningen, herenhuizen en appartementen in een gezonde mix van koop en huur. Onder het centrale Lindenkruishof bevindt zich een royale parkeergarage. Hoven, pleintjes en veel groen completeren het woongebied. Lindenkruis ligt midden in de Maastrichtse binnenstad, op vijf minuten loopafstand van de Markt en het Vrijthof. Met Lindenkruis hebben RO groep en Hurks een plan ontwikkeld dat naadloos past in de Maastrichtse traditie van stadsvernieuwing: stijlvol, ingetogen, duurzaam en met een scherp oog voor kwaliteit van architectuur en omgeving. Waar het binnengebied voorziet in hoekwoningen, tussenwoningen en patiowoningen, wordt het plan aan de buitenkant afgemaakt door statige herenhuizen en appartementen. Aansluitend op de bestaande Maastrichtse singels en passend in de rijke Maastrichtse historie van stadsvernieuwing en transformatie.

Lindenkruis wordt bewoond door een gemêleerde groep van gezinnen met kinderen, ouderen en nieuwe stedelingen. RO groep ontwikkelde voor Maasvallei twee bijzondere sociale huurcomplexen, die passen binnen de kaders van de woningstichting en voldoen aan het beeldkwaliteitsplan voor het nieuwe gebied. Voor Stienstra werden daarnaast diverse vrije sector appartementen en woningen ontwikkeld.

De woningen van Lindenkruis voorzien in alle hedendaagse wooncomforts, beschikken over energielabel A en worden verwarmd door gebruik te maken van de restwarmte van papierfabriek Sappi. De woningen zijn uitgevoerd in metselwerk met veelal hardstenen en betonnen detailleringen. De hemelwaterafvoeren en dakafwerkingen zijn van zink. De buitenkozijnen zijn gemaakt van hardhout, de daken zijn bedekt met keramische pannen en geïntegreerde zonnepanelen. De 24 stadswoningen aan het centrale Lindenkruishof werden gebouwd boven op de ondergrondse parkeergarage van het plan. Voor de 148 parkeerplaatsen is een voorziening aangebracht die het opladen van elektrische auto’s mogelijk maakt.

RO groep is al jaren een betrokken partner voor Maastricht en de regio. Vanuit dat engagement werken wij aan talloze vastgoedprojecten voor ziekenhuizen, ouderenzorg, onderwijs, woningcorporaties en beleggers. De kracht van de stad, het Academisch Ziekenhuis, Universiteit Maastricht en andere investeerders, de aantrekkelijk historische binnenstad, het culturele klimaat en het fantastische landschap; dat zijn de factoren die RO groep verleid te investeren, daar waar anderen zich terugtrekken. Dat gold ook voor Lindenkruis, onderdeel van het project Belvédère Maastricht. Wij kozen ervoor het plan zelfstandig door te ontwikkelen toen iedereen zich terugtrok uit de gebiedsontwikkeling. En nu ontstaat weer een nieuw stukje binnenstad, passend in de rijke Maastrichtse historie van stadsvernieuwing en transformatie.