Alle projecten

Martinushuis

Monumentale restauratie en herbestemming

In 2019 heeft het Martinushuis aan de Hoogbrugstraat 42 een nieuwe maatschappelijke functie gekregen. Het Elisabeth Strouven Fonds, The Masters en de gemeente ontwikkelden hier een woonconcept voor 21 jongeren.

In 2016 is RO groep gevraagd om een toekomstvisie te ontwikkelen voor het pand, samen met het Fonds, stichting The Masters en de gemeente Maastricht is het zogenaamde doorstroomhuis ontwikkeld. Het doorstroomhuis is een woonconcept voor 21 jongeren, zijnde jong volwassen statushouders, studenten en zogenaamde Masters (personen met een afstand tot de arbeidsmarkt). Vanuit deze toekomstvisie heeft RO groep de opdracht gekregen voor de herbestemming van het gebouw.

Het Martinushuis bestaat uit twee gebouwonderdelen (totaal circa 1.700 m2 BVO), het hoofdgebouw aan de Hoogbrugstraat en de annex aan het Bourgogneplein. Het hoofdgebouw maakt deel uit van een historisch bouwblok uit 1789 en is beschermd als rijksmonument. Het gebouw aan de achterzijde stamt uit 1898 en is bescherm als gemeentelijk monument met classificatie ‘dominant bouwwerk’.

RO groep was in dit project verantwoordelijk voor de totale verbouwing en treedt op als risicodragende hoofdaannemer. De opgave betreft het realiseren van 21 woonruimten en een aantal algemene ruimten, daarnaast zal RO groep ook de gemeenschappelijke groene binnentuin realiseren. Bij de verbouwing is ten alle tijden rekening gehouden met het behoud van de historische elementen die in de gebouwen aanwezig zijn. De authentieke trappenhuizen, decoratieve 19e-eeuwse stucplafonds en marmeren schouwmantels zijn behouden.

Deze opgave zat RO groep als gegoten, we zetten een waardevol concept om naar een waardevast gebouw waarbij in het gehele proces de eindgebruiker voor ogen is gehouden. We dachten mee over de juiste invulling van de ruimten voor een eindresultaat dat klopt met de achterliggende visie en doelen. In dit project werkten we voor de eindgebruiker van nu en in de toekomst. Dat hebben we vanaf het initiatief tot aan de oplevering bewaakt.

Het geheel gerenoveerde pand is op zondag 1 september 2019 feestelijk geopend.